Amsterdammertjes drop

Drop een Nederlands snoepje in de vorm van het klassieke typische Amsterdamse paaltje, het Amsterdammertje.

amsterdammertjes

Drop is typisch Nederlands, per persoon verorberen we gemiddeld twee kilo per jaar. Drop wordt gemaakt van de zouthoutwortel en dat wordt als basis voor drop gebruikt. Vervolgens worden er een aantal ingrediënten aan toegevoegd die de smaak van het uiteindelijke dropje gaan bepalen. Denk hierbij aan de hoeveelheid salmiak en suiker maar ook maiszetmeel om het dropje te binden. Vroeger werd drop voornamelijk als medicijn gegeten bij verkoudheden en maagzweren.

De Amsterdamse paaltjes zijn kenmerkend voor het straatbeeld van Amsterdam. De kenmerkende kleur met de drie kruizen zal iedereen herkennen. Van oudsher werden deze paaltjes oftewel omgekeerde kanonslopen voor huizen neergezet om te voorkomen dat paard en wagen langs de huizen schampten. Deze Amsterdammertjes werden later ingezet om het parkeren van auto’s tegen te gaan.

Tegenwoordig worden de Amsterdamse paaltjes of Amsterdammertjes steeds minder ingezet. Je kan ze zelf in zijn geheel kopen maar ook in de vorm van drop en of chocolade.

Wil je drop kopen en terug gaan in de tijd bezoek dan eens het Oud-Hollandsche snoepwinkeltje in de Jordaan. De keuze is enorm! En ook hier vinden de Amsterdammertjes gretig aftrek.

Benieuwd waar de oudste Amsterdammertjes staan? Ga dan eens langs bij de Brouwersgracht, daar vind je de oudste exemplaren.

Of bestel een Mandje Mokum, geniet van alle lokale Amsterdamse delicatessen en snoep een lekker Amsterdams dropje.